Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Voting
Як Вам новий сайт?
Total 27 common:people_all_forms

День Вишиванки

Date: 20 травня 2021 о 04:18
134 view

День вишиванки: історія та цікаві факти про свято

  • День вишиванки: історія та цікаві факти про свято>

Вишита сорочка завжди була важливою складовою строю будь-якого українця: її одягали й повсякдень, і на свято, з нею вперше вітались зі світом й йшли в останню путь. Вишиванка була ознакою народу, частиною культури та самосвідомості.

Однак був в нашій історії значний період, коли вишиванки ховали по скринях, коли публічне носіння вишиванки могло стати причиною гонінь. Був час коли національний стрій зневажливо називали “шароварщиною”.

Однак після здобуття незалежності, коли потрібен був символ котрий об’єднав би країну, вишиванка отримала шанс на “друге народження”, мати в гардеробі вишиванку знов стало престижно.

Вишита сорочка стала складовою гардеробу й ділових панів та пан, і студентів, і навіть отримала своє власне свято, котре відзначають в третій четвер травня.

А завдячуємо ним... студентам. Уперше вшановувати вишиту сорочку запропонувала в 2006 році студентка Чернівецького університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк, котру надихнула вишиванка Ігоря Житарюка, який часто приходив на пари в вишитій сорочці, як і деякі інші студенти вишу. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам та іншим студентам обрати один день та усім разом прийти у вишитих строях.

Спочатку “фанатів вишиванки” було близько десятка, та з кожним роком їх ставало все більше і вже зараз свято має рівень не лише Всеукраїнського (у 2010 році вишиті сорочки заполонили вулиці Львова, Рівного, Запоріжжя та Сімферополя), але й поступово виходить на міжнародний рівень: до свята долучаються українські діаспори та просто прихильники українських вишиванок, які з радістю викладають фото та відео в українських вишитих строях.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ДЕНЬ ВИШИВАНКИ:

  • З 2008 року в багатьох містах України проходять Паради вишиванок, до яких може долучитись кожен. Щороку тисячі людей йдуть головними вулицями міст та демонструють красу й розмаїття народних сорочок (і не лише українських).

  • Окрім Парадів вишиванок в день свята організовують флешмоби, фотосесії, майстер-класи народних мистецтв (вишивки, плетіння) тощо.
     
  • 2011 року з нагоди п’ятиріччя свята було встановлено рекорд за кількістю людей в вишиванках в одному місті — на Центральній площі Чернівців зібралось понад 4000 людей у вишитих строях (його внесено до книги рекордів Гіннеса). 
     
  • Також цього ж року для центрального корпусу Чернівецького університету пошили вишиванку (4х10 метрів). 
  • У 2012 році в Чернівцях започаткували традицію дарувати вишиванки немовлятам, що народились цього дня. Тепер щороку свято розпочинається з вишитих подарунків для найменших чернівенчан.
     
  • 2013 року пройшла Доба вишиванки, під час якої було проведено благодійний ярмарок (кошти пішли хворим дітям) та фотовиставка “Орнаменти, що світяться” Олександра Ткачука.
     
  • У 2014 році вишиті сорочки можна було зустріти в США, Канаді, Німеччині, Італії, Франції, Португалії та Росії. 
     
  • Цього ж року було оголошено конкурс на найкраще сімейне фото в вишиванках та проведено акцію виконання гімну в вишиванках, до якої долучились студенти з усіх куточків України.
     
  • У 2015 році свято вишиванки проходило під гаслом єднання народу та поколінь. 
     
  • Також цього року було започатковано акцію “Подаруй вишиванку захиснику”, що мала на меті підняти бойовий та моральний дух воїнів. На передову передали вишиті сорочки, як нагадуванням про дім та оберег.
     
  • 2016 року в вишиванку вбрали пам’ятник Засновникам Києва та Либідь, презентували фотовиставку “Берегині” Дарини Зарайської, героїнями котрої стали волонтерки, та показали перший повнометражний фільм про вишиті сорочки “Спадок нації”.
     
  • У 2018 році в Мистецькому арсеналі пройшов етнопоказ, моделями якого стали жінки та дівчата, котрі захищають країну на Сході.
     
  • 2019 року свято пройде під гаслом “Вишиванка — одяг вільних”. Організатори заходу планують привернути увагу ще й до іншої події, котра припадає на третю неділю травня — Дня пам’яті жертв політичних репресій (і не лише радянських часів, але й сучасної України — в’язнів, що перебувають в полоні РФ).
     
  • Також цього року оргкомітет “Всесвітнього дня вишиванки” проводить акцію “День вишиванки — день солідарності з Україною”, у рамках котрої закликають одягнути вишиванки відомих та впливових іноземців на знак солідарності з Україною.
     
  • Зараз географія свята охоплює понад 50 країн.

День вишиванки — це не лише привід показати красу свого вишитого строю, але й можливість на повні легені сказати: “Я українець/українка — це моя історія та культура, і я нею пишаюсь”. Адже стати учасником Дня вишиванки надзвичайно просто: варто лише вдягнути вишиту річ чи убрання з національними принтами, і ти частина історії своєї країни, частина її культури та самобутності.

Comments:
Only authorized users can leave comments.